Resûlüllah (s.a.v.) EfeNdİmİzİn İffetİ
Resûlüllah (s.a.v.) Efendimiz, peygamberlikten önce de kavminin, kötülüklerden ve insanları alçaltan huylardan en çok uzak bulunanı idi. Hz. Ali (r.a.)nin rivâyetine göre, Peygamber-i zîşân (s.a.v.) Efendimiz şöyle buyurmuşlardır:
Câhiliyet devri insanlarının işledikleri bir şeyi, ben de işlemeğe iki defa teşebbüs etmiş idiysem de, Allah Teâlâ benimle işlemek istediğim şey arasına girip (bir mânia koyup), beni ondan alıkoydu. Bundan sonra Hz. Allah beni, peygamberlikle şereflendirinceye kadar hiçbir kötülüğe teşebbüs etmedim.
Teşebbüs ettiğim şeye gelince; bir gece Mekkenin yukarı taraflarında, Kureyşten bir gençle birlikte, kendi koyunlarımızı otlatıyordum. Ben ona, Eğer koyunlarıma bakarsan, ben de diğer gençler gibi Mekkeye gidip, gece masalları toplantılarına katılayım dedim. Arkadaşım, Olur, istediğini yap dedi.
Ben, bu arzumu yerine getirmek üzere yola çıktım. Mekkenin evlerinden ilk evin yanına geldiğim zaman, defler ve düdüklerle ıslık çalındığını işittim. Nedir bu? diye sordum. Filanın oğlu filan, filanın kızı filanca ile evleniyor dediler. Hemen oturup onlara bakmağa başladım. Derken, Allah Teâlâ kulaklarımı tıkadı, uyuyakaldım. Beni ancak güneşin sıcaklığı uyandırabildi! Dönüp arkadaşımın yanına geldim. Arkadaşım, Ne yaptın? diye sordu. Hiçbir şey yapamadım dedim. Sonra da başımdan geçeni anlattım. Bir başka gece, yine arkadaşıma aynı şekilde ricada bulundum. O da, Olur, dilediğini yap dedi. Yola çıkıp Mekkeye geldiğimde, şu geçen gece Mekkeye girdiğim zaman işittiğimin aynını işittim ve hemen oraya çöküp bakmaya başladım. Derken, Allah Teâlâ kulaklarımı tıkadı. Vallâhi, beni ancak güneşin sıcaklığı uyandırabildi. Uyanınca arkadaşımın yanına döndüm. Başımdan geçeni ona anlattım.
Bundan sonra, Allah Teâlâ beni peygamberlikle şereflendirinceye kadar hiçbir kötülüğe teşebbüs etmedim. (Taberî Tefsiri, 2/196)
Evet, Resûlüllah (s.a.v.) Efendimiz peygamberliğinden önceki hayatında böyle hatalı davranışlardan korunduğu gibi, peygamberliği esnasında da korunmuş ve bütün insanların, hata ve günah olan işlerden en uzak olanı idi. (İmam Mâlik rh, Muvatta, 2/903)
Bu mevzûda son sözü İmâm-ı Azam Ebû Hanîfe (rh.) hazretlerine bırakalım. O büyük zât, Peygamberimiz (s.a.v.) hakkında diyor ki:
Ne küçük, ne de büyük hiçbir günah işlememiştir. (Fıkh-ı Ekber, s. 15)
Resûlüllah (s.a.v.) EfeNdİmİzİn İffetİ
Moderatörler: ucharfbesnokta, Ertugrul
- Gladyator_03
- Yeni Üye
Re: Resûlüllah (s.a.v.) EfeNdİmİzİn İffetİ
allah bizi cahil bırakmasın
- hakandidinir
- Özel Üye
Re:
allah razı olsun kardeşim