Kerahet Vakti

Kerahet Vakti Nedir ?

Kerahet Vakti , namazın kılınmadığı, mekruh vakitlerdir. Aşağıda belirteceğimiz bu üç vakit, ateşe tapanların ibadet zamanlarıdır. Onlara benzemekten kaçınmak, hak dine saygının gereğidir.

Kerahet Vakti Ne Zaman ?

Kerahet vakti olan üç vakitte namaz kılınmaz. Bu vakitler ise şöyledir ;

1-Sabah, güneş doğduktan sonraki 40-50 dakika içinde, Güneşin doğduğu vakti, o günün takviminden, güneş olarak belirtilen zamandan öğrenebilirsiniz.

2-Öğlen, güneş tam zeval vaktinde iken, yani öğle namazından evvelki 15-20 dakika içinde. Bu vakte de takvimden öğlen namazı vaktini öğrenip, geriye doğru 15-20 dakika çıkartarak tespit edebilirsiniz.

3-İkindi, güneş batarken, yani akşam namazından evvelki 45 dakika içinde. Bu vakitte ancak o günün ikindi namazının farzı kılınabilir.  Takviminizden akşam namazı vaktinden 45 dakika geriye doğru giderek bu vakti tespit edebilirsiniz. İkindi namazınızı henüz kılmadıysanız ve kerahet vakti de girdiyse , ikindi namazının sünnetini kılmadan, farzını kılmanız gerekmektedir.

Kerahet Vakti Neler Yapılmaz ?

Bu üç Kerahet Vaktinde;

Kazaya kalmış farz namazlar, vacip namazlar, kerahet vaktinden önce hazırlanmış cenazenin namazı kılınmaz.

Yine önceden okunmuş bir secde ayetinden dolayı tilavet secdesi de yapılmaz. Aksi takdirde iadeleri lazımdır. Kerahet vaktinde okunan bir secde ayetinden dolayı, o vakitte secde yapılabilir. Fakat bu secdeyi kerahet vaktinden sonraya bırakmak daha faziletlidir.

Bu üç vakitte nafile namaz da kılınmaz, fakat kılındığı takdirde iadesi gerekmez. Çünkü bu kerahet, nafile namazların sağlıklı olmasına engel değildir. Bununla beraber bu vakitlerden birine raslayan bir nafile namazı bozup kerahet vaktinden sonra onu kaza etmek daha faziletlidir.

Yine kerahet vakitlerinden birinde hazırlanmış olan bir cenazenin namazı o vakitte kılınabilir. Öyle ki, faziletli olan, bu namazı geciktirmeyip hemen kılmaktır. Çünkü cenazelerde acele etmek mendubdur.

Kerahet vakitlerinde Kur’an okuyup, zikir yapmak ise caizdir. 

anahtar kelimeler: kerahet nedir, kerahat vakti, kerahat vakitleri, kerahat vaktinde namaz kılmak niçin mekruhtur, kerahat vakti kuran okunur mu diyanet, kerahet vakitlerinde namaz kılınır mı, kerahet ne demektir, kerahet vaktinde ne yapılır,kerahet vakti anlamı,

Bir yanıt bırakın