Doğu Anadolu İçli Köfte
Moderatörler: ucharfbesnokta, Ertugrul
Doğu Anadolu İçli Köfte
Malzemeler:
İç malzemesi:
1 kg. yağlı kıyma
5 kuru soğan
500 gr. tereyağ
300 gr. ceviz (iri çekilmiş)
1 demet maydanoz(ince kıyılmış)
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
2 tatlı kaşığı kırmızı biber
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
İçinin hazırlanışı:
Soğanlar soyulur, ince kıyılır. Bir tencerede tereyağ eritilir. Soğanlar ilave edilir hafif pembe kavrulur.
Salçalar ilave edilir, karıştırılır. Kıyma ilave edilir. Suyunu çekince baharatlar ilave edilir karıştırılır. Ateşten alınır.
Ilınınca ceviz ve maydanoz ilave edilir. Soğumaya bırakılır.
Dış malzemesi:
500 gr. dana kıyma(yağsız,iki kere çekilmiş)
500 gr. ince çiğ köftelik bulgur
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
2 yumurta
Tuz
Hazırlanışı:
İnce bulgur, yağsız kıyma, salçalar ve baharatlar arada su serperek yoğrulur.
Yumurtalar ilave edilip, on dakika kadar yoğurduktan sonra yumurta büyüklüğünde parçalar alıp ıslak avuç içinde önce yuvarlak veya yumurta şekli verilip baş parmak yardımıyla ortası açılır.
Donmuş içten koyulur. (hazırlanan içi ceviz büyüklüğünde bölüp bu şekille dondurunca kolay oluyor)Ağzı kapatılıp düzeltilir.
Kaynar tuzlu suda haşlanır. Kızartma severseniz ki güzel oluyor çırpılmış yumurtaya batırılıp kızgın yağda kızartılır.
Re: Doğu Anadolu İçli Köfte
Canım ya nefis gözüküyo ellerine sağlık bende Adana'ya nişanlıyım Annem (kayınvalidem) çok güzel yapıyo bu köfteyi. Çok özledim onuda İnşallah bana da öğretecek.Ama gerçekten çok güzel kızartması daha da güzel bence.. Sağolasın..
Re: Doğu Anadolu İçli Köfte
Gerçekten çok güzel gözüküyo Ramazanda insanın canı ne görse çekiyor.Tarif için sağol
Aynı yalınlıkla ölmek isterim Kırda bir çiçek gibi, sakin, gösterişsiz....Mum yerine yıldızlar parlasın üstümde Yeryüzü uzansın altımda sessiz.......(Jose Marti)
Re: Doğu Anadolu İçli Köfte
bende bayılırım içli köfteye ama haşlanmış olarak ellerine sağlık
Re: Doğu Anadolu İçli Köfte
Ölçüler:
3 su bardağı yarma
1/2 kg. kadar fasulye yaprağı
2-3 tane orta büyüklükte kuru soğan
4-5 tane yeşil biber
4-5 tane domates
1 kaşık domates salçası
tuz
3-4 kaşık tereyağı
Yapılış: Yarma-tuz-su ilâvesiyle yoğrularak fazla sert olmayan bir hamur hazırlanır. Fasulye yapraklarının parlak
tarafı dışa gelecek şekilde içlerine hamur konarak kalem gibi sarılır. Bir tencereye muntazam olarak dizilir, üzerine bir tabak konarak sıcak su ilâve edilir, tuz atılarak iyice haşlanır. Haşlandıktan sonra bir süzgece boşaltılır, üzerine soğuk su gezdirilerek süzülür.
Diğer tarafta soğanlar halka şeklinde, biberler biraz irice domatesler kabukları soyularak küp şeklinde doğranır. Halka şeklinde doğranan soğan ve yeşil biber yağla birlikte geniş bir tencerede kızartılır, salça ve doğranmış domates ilâve edilerek karıştırılır, domatesler sulanınca haşlanmış, süzülmüş köfteler konarak karıştırılır. Harçla iyice karışan köfteler servis tabağına alınır, sıcak olarak servis yapılır.
3 su bardağı yarma
1/2 kg. kadar fasulye yaprağı
2-3 tane orta büyüklükte kuru soğan
4-5 tane yeşil biber
4-5 tane domates
1 kaşık domates salçası
tuz
3-4 kaşık tereyağı
Yapılış: Yarma-tuz-su ilâvesiyle yoğrularak fazla sert olmayan bir hamur hazırlanır. Fasulye yapraklarının parlak
tarafı dışa gelecek şekilde içlerine hamur konarak kalem gibi sarılır. Bir tencereye muntazam olarak dizilir, üzerine bir tabak konarak sıcak su ilâve edilir, tuz atılarak iyice haşlanır. Haşlandıktan sonra bir süzgece boşaltılır, üzerine soğuk su gezdirilerek süzülür.
Diğer tarafta soğanlar halka şeklinde, biberler biraz irice domatesler kabukları soyularak küp şeklinde doğranır. Halka şeklinde doğranan soğan ve yeşil biber yağla birlikte geniş bir tencerede kızartılır, salça ve doğranmış domates ilâve edilerek karıştırılır, domatesler sulanınca haşlanmış, süzülmüş köfteler konarak karıştırılır. Harçla iyice karışan köfteler servis tabağına alınır, sıcak olarak servis yapılır.