Golden Retriever'i evde beslemek günah mıdır?

Aklınıza Takılan Soruları Yazabileceğiniz Alanımız.

Moderatörler: ucharfbesnokta, Ertugrul

Kullanıcı avatarı
Goldi
Yeni Üye
Yeni Üye

Golden Retriever'i evde beslemek günah mıdır?

Mesaj gönderen Goldi »

Golden retriever avcılık yapabilen bir köpek türüdür.Kuş avında kullanılabilir.Ama ben Golden retrieveri eve alarak beslemek ve onla arkadaşlık etmek istiyorum.Avcı köpeği olmasına rağmen oldukça itaatkar bir aile köpeğidir.

Babam ve Annem köpeğin evde olmasına kızıyorlar.Diyorlarki -''Köpek evde beslenmez köpek pis!Peygamberimiz evde köpek beslenmemesini söylemiştir ve köpek bulunan eve melek girmez...O evde namaz kabul olmaz!''diyorlar ama bazı hadislerde var..Onları size göstereyim...

Burada av ve çoban ve bekçi köpeklerine yönelinmiş..

3454 - İbnu Ömer radıyallahu anhümâ anlatıyor: "Resülullah aleyhissalâtu vessselâm buyurdular ki: "Av ve çoban köpeği dışında köpek besleyenin ecrinden her gün iki kıratlık eksilme olur."

4915 - Hz. Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Köpek besleyen bir aile yoktur ki, her gün rızıklarından iki kırât eksilmemiş olsun. Bundan av veya bekçi veya koyun köpeği hâriç (bunları besleyenlerin rızkında eksilme olmaz)." Bunu Rezin tahriç etti.

Bunlarda av,çoban ve bekçi köpeklerinin yasaklanmadığını beyan etmekte.Başka hadislerdede söylnmektedir.Ama benim konum ise Golden Retriever..O bir av köpeği aynı zamanda sadık bir aile köpeği..Ben ev köpeği olarak kullanmak istiyorum...Ama bir yandanda av köpeği olduğu için günaha girmeyeceğimi sanıyorum..Lütfen bana cevap yazın bir yol gösterin..[Evde beslemeyi düşünüyorum ona göre..] :cry:
Med_Cezir
İslamiYasam Genel Sorumlusu
İletişim:

Re: Golden Retriever'i evde beslemek günah mıdır?

Mesaj gönderen Med_Cezir »

Selamun aleykum Kardeşim ;
Senin de belirttiğin gibi dinimize göre köpek beslemek günahtır.Ancak çeşitli durumlarda bu hoşgörülmüştür. Senin yazdıgın hadis teki gibi av ve çoban köpeği durumu...
Fakat bu hadiste bu köpeklerin beslenmesine izin verilmesi. Evde beslenmesine izin verilmesi anlamına gelmez.Belki senin için üzücü bir karar olucak ama evde hiçbir türlü köpek beslenmez.

Av Köpeği hususunda da köpeği dışarda beslesen dahi, köpeğin avda kullanılabilmesi için şartları vardır. bu şartların en başında köpeğin eğitimli olması hususu gelmektedir.

Bu Konuyu Daha önce şu başlık altında incelemiştik. http://www.islamiyasam.com/Forums-file- ... t-974.html

Aklıma gelen bir menkıbede şöyle rivayet edilmekte idi ; Peygamber efendimiz bir gün çadırında bulunur iken, Cebrail a.s yanına gelmekte idi , çadırına yaklaştıgında dışında bir köpek yattığını görüp içeri girmemiştir. Bunun üzerine Peygamber Efendimiz neden gelmediğini sordugunda Cebrail a.s sebep olarak köpeği göstermiştir.

İnşallah Yardımcı Olabilmişizdir.
Saygılarımla
Helalin fazlası hesap, haramın fazlası azaptır.
İletişim: destek@islamiyasam.com
haktan_
Özel Üye
Özel Üye

Mesaj gönderen haktan_ »

selamun aleykum verahmetullah,ALLAH'ın rahmeti bereketi üzerinize olsun inşaALLAH..

“İçinde köpek bulunan eve rahmet meleklerinin girmeyeceği, ev sahibinden her gün bazı sevapların azalacağı, ancak av, sürü ve bekçilik gibi ihtiyaçlar için köpek beslemenin caiz olduğu” gibi hadis-i şerifler vardır. Ayrıca salya ve tüyleri her tarafa bulaşacağından ibadetlerimize ve sağlığımıza zarar verme ihtimali de vardır. Bu sebeple ihtiyaç yoksa evde köpek bulundurmak doğru değildir. İhtiyaç yokken evde köpek beslemek haram değildir fakat hafif mekruhtur. Hukuk dilinde buna “tenzihi mekruh” denilir.

Ancak bununla beraber köpek bulunan evde yaşanır, kılınan namazlar ve yapılan ibadetler de geçerlidir. Yeter ki kıldığımız yer veya seccade temiz olsun.

Resûl-i Ekrem (sav) şöyle buyuruyor: "Av, tarla, bahçe, sürü köpekleri müstesna olmak üzere köpek besleyen kimsenin sevabından her gün bir miktar eksilir."( Buhari, Ez-Zebaih, 6; Müslim, El-Müsakat, 46,50,56)

Köpek bulunan eve melek girmediğini bildiren hadislerde göz önünde bulundurulduğunda, koruma ve avlanma gibi bir ihtiyaç bulunmadan evlerde köpek beslemek İslamda menedilmiştir.Çünkü;

a) Köpek besleyecek kadar imkanı olanların bakım ve harcamalarına yoksul ve kimsesiz insanlar daha layıktır.
b) Tıbbın kesin açıklamalarına göre köpeklerden insanlara geçen birçok hastalık vardır.
c) Köpek yoldan gelip geçeni, misafiri korkutur, rahatsız eder.

Günlük Hayatımızda Helaller ve Haramlar, Hayreddin Karaman, (İz Yayıncılık)
Kullanıcı avatarı
Goldi
Yeni Üye
Yeni Üye

Re:

Mesaj gönderen Goldi »

Beni bu konuda bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ederim..Şimdi o zaman eğer izniniz varsa başka bir şey sormak istiyorum başka bir şey sormak istiyorum..

Biz bir kaç gün sonra antalyaya gideceğiz..İstanbul'a geri döndükten sonra bahçeli bir ev almayı düşünüyoruz..Bahçede köpeğime bir klube yapsamda onu orda beslesem..Ama avcılığını ve korumasını kullanmadan..Boş zamanlarımda onla oyunlar oynasam günah mı olur?Yani evin içinde deilde dışarıda kullansam sevsem olmaz mı? :roll:
Med_Cezir
İletişim:

Re:

Mesaj gönderen Med_Cezir »

Goldi kardeşim, biraz tereddütlü bir mevzu ama takvalı davranmayı istiyor isek bunca yasak getirilmiş bir olayı dikkate almamız lazım.
Hadisler de korunmak ve av için olması gerektigi vurgulanmakta.ve diger yazdığımız bilgiler de ise köpek bakıcak durumunuz var ise bu imkanınızı daha hayırlı işlerde kullanmanız vurgulanmakta.

Anlaşılan köpekleri çok seviyorsun. Ama Ahiret hayatımızı etkiliycek bir husus ise bu sevginin önüne bir miktar set çekmek lazım diye düşünüyorum.Tavsiyem bahçede de bakmaman.

Saygılarımla
Helalin fazlası hesap, haramın fazlası azaptır.
İletişim: destek@islamiyasam.com
HIRCIN_RAPPCI
Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye

Mesaj gönderen HIRCIN_RAPPCI »

BENDE GÜNAH OLDUĞUNU BİLİORDUM HATTA HARAM DİE BİLİORUM BENİMDE KÖPEĞİM WAR FAKAT EWDE BESLEMİORUM ÜSTELİK GOLDEN NAZİK Bİ HAYWAN EWDW BESLENİR GENELDE.. SERKAN BEĞĞ (Bir ihtiyaç için köpek beslemek caizdir. Mesela polis köpeği, av köpeği, çoban köpeği, bekçi köpeği beslenir. Ancak köpek evin içine sokulmaz. Ayrı yeri veya kulübesi olur. Köpek bulunanEvde RAHMET MELEKLERİ GİRMEZ...
ewde kediden başka hayvan beslenmez.
Fren yok! Bu likit lirikSen yaz yalnız artılarını bu da tipik trip!Best aktör sen en iyi yönetmen de benSenin rol aldığın bütün bu rap filmini yöneten....  KarnLkda YürüeN bi göLqeim asLnda
Kullanıcı avatarı
jaywalker
Yeni Üye
Yeni Üye

Labrador retriver

Mesaj gönderen jaywalker »

Bi sorum olucak annem evde köpek bakmama izin vermiyor ama köpeğe bakmak zorundayız. Vericek birisi yok, evden başka biyerdede bakamıyacağım.Mecbur kalınması durumunda köpek bakmak günahmıdır??? Şimdiden teşekkürler :?
zulbicadeyn
Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye

Re: Labrador retriver

Mesaj gönderen zulbicadeyn »

şimdi kardeşim şöyle bi raçıklık getirelim yukarıdaki hadislerde belirtildiği gibi av ve bekçi köpeği beslenir diyor Resul-u Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem efendimiz ama bu köpeklerin amacı dışında kullanılmaması gerekiyor bunu unutmayalım sakın ve işimize geldiği şekilde algılamaya çalışmayalım lütfen arkadaşlar...bekçi köpeğini bekçilik amacı dışında beslemek olmaz av köpeğini avcılık için kullanmazsan olmaz... ha bide hırçın rapçi kardeşim evde kediden başka kuş beslemekte caizdir. zira peygamber efendimizin evinde kafes içerisinde kuş vardı...
ÖMÜR ÖMRÜNE EMANETTİR, KIYMETİNİ BİLMEK GEREK, DOST DOSTA SENETTİR, ALLAH İÇİN SEVMEK GEREK...
Mantıklı
Yeni Üye
Yeni Üye

Mesaj gönderen Mantıklı »

Arkadaşım iyi misin ?Allah golden beslemek günah Alman Kurdu beslemek sevap mı demiştir sence.Ayrıca melek girer mi girmez mi konusunda da sana yardımcı olabilcek daha iyi bir kaynak linki atıcam eğer buna bakarsan kararın az çok yerine oturmuş olur bence. http://arsiv.sabah.com.tr/2006/03/11/cp ... 1-101.html
filozof
Yeni Üye
Yeni Üye

Mesaj gönderen filozof »

bir hayvanı eve kapatıp onu kendne göre eğiteceksen günahtır. Ama o hayvanı alıp bahçeye koyacaksan ve asla bağlamayacaksan sorun yok

“Soru-Cevap” sayfasına dön