Duaları Makbul İnsanlar Kimlerdir?

İslami İçerikli Makaleleri Paylaşabileceğiniz Alan

Moderatörler: ucharfbesnokta, Ertugrul

Kullanıcı avatarı
nahnulillah_99
Özel Üye
Özel Üye

Duaları Makbul İnsanlar Kimlerdir?

Mesaj gönderen nahnulillah_99 »

Evet Allah katında bazı makbul kulların duaları da makbuldür. Mesela Allah'ın en sevgili kulları peygamberler. Burada aklınıza şöyle bir soru gelebilir: "Peygamber Efendimiz aramızdan ayrılmıştır. Onun duasına nasıl mazhar olabiliriz ki?" Evet Efendimizin duasına mazhar olabiliriz. Zira O bize bir miras bırakmıştır. Onun tavsiye ettiği pek çok hayırlı ve güzel ameller vardır ki O bunları yapan için hayır duada bulunmuştur. İşte biz bunları yaptığımızda Onun duasına mazhar olabiliriz. Öte yandan Peygamber Efendimiz her ne kadar bedenen aramızda bulunmasa bile ruhen bizimle beraberdir. Kur'an'da "Şehidlere ölü demeyin. Onlar hayattadır ama siz hissetmezsiniz" buyurulmuyor mu? Madem şehidler hayattadır, şehitlik mertebesinden daha yüksek makamda bulunan peygamberler de hayattadır. Ama biz onları hissedemeyiz. Peygamber Efendimiz buyurmaktadır ki: "Ümmetimden bana salât ü selam getirenin bu selamı bana ulaştırılır. Ben de karşılık veririm." Öyleyse biz Peygamber Efendimiz'in sünnetine uygun bir hayat yaşayarak Onun duasına ve şefaatine mazhar olabiliriz ümidindeyiz.

Duası makbul insanlardan bir zümresi de Allah'ın sevgili kullarıdır. Çevremizdeki böyle muhterem büyüklerimiz varsa hayır dualarını almaya gayret etmeliyiz.

Bundan başka yaşlıların da duası kabule şayandır. Bir hadis-i şerifte buyuruluyor ki: "Cenab-ı Hak saçı başı ağarmış bir pir-i fani dua ettiğinde, onun duasını kabul etmemekten hicab duyar."

Ana-baba duası da çok önemlidir. Bu yazıyı okuyanlar hiç durmasınlar. Anne-babası yakınında ise varsınlar yanına, ellerini eteklerini öpsünler ve hayır dualarını talep etsinler. Anne-babası uzakta bulunanlar bir telefon çevirsinler, hal-hatır sorup hayır dualarını alsınlar.

Bunlardan başka mazlumun, mağdurun duası da çok çabuk kabul görür. "Alma mazlumun âhını çıkar aheste aheste" derler. Evet mazlum ve mağdurun duasına çok rağbet edilmeli ve bedduasından da çok sakınılmalıdır. Çünkü Cenab-ı Hak onlarla beraberdir. Bir kudsi hadiste "Ben kalbi kırıklarla beraberim" buyrulur.
"Yegâne DeRDim "Sen" Ol ki Rabbim; DeRman Diye Başka ŞeyLeR İçin ÇaRpmasın KaLbim !"
Kullanıcı avatarı
kelebek_02
Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye

Re: Duaları Makbul İnsanlar Kimlerdir?

Mesaj gönderen kelebek_02 »

ben ve biz babamın duasını hiç almadık inşallah alırız bize ve bana dua edin allah razı olsun hayırlı bayramlar :cry:
Kullanıcı avatarı
kelebek_02
Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye

Bayezid-i Bestamî hazretleri. Büyük velilerden. Bir gün tımarhanenin önünden geçiyor. Tımarhane hizmetçisinin tokmakla birşeyler dövdüğünü görüyor:
-Ne yapıyorsun?
Hizmetçi:
-Burası tımarhanedir. Delilere ilâç yapıyorum.
-Benim hastalığıma da bir ilâç tavsiye eder misin?
-Hastalığını söyle.
-Benim hastalığım günah hastalığı... Çok günah işliyorum..
-Ben günah hastalığından anlamam... Ben delilere ilâç hazırlıyorum..
Parmaklığının arasından konuşulanları duyan bir deli,(!) Bayezid-i Bestamî hazretlerine:
-Gel dede, gel! Senin hastalığının çaresini ben söyleyeyim, diye seslendi.
Bayezid-i Bestamî hazretleri, delinin yanına sokularak:
-Söyle bakalım, benim derdime çare nedir? dedi.
Deli(!) şu ilâcı tavsiye etti:
-Tevbe kökü ile istiğfar yaprağını karıştır... Kalb havanında tevhîd tokmağı ile döv, insaf eleğinden geçir, göz yaşıyla yoğur, aşk fırınında pişir... Akşam-sabah bol miktarda ye... O zaman göreceksin senin hastalığından eser kalmaz, dedi.
Bu güzel ilâcı öğrenen Bayezid hazretleri:
-Hey gidi dünya hey! Demek, seni de deli diye buraya getirmişler, deyip oradan ayrıldı.
Bu ilâç, halen günah hastası olanlara tavsiye olunmaya değer bir ilâçtır. Yani bu formülün hükmü hâlâ devam etmektedir. :D
Kullanıcı avatarı
nahnulillah_99
Özel Üye
Özel Üye

Allah sendende razı olsun kardeşim inşallah babanızın duasını alırsınız..bence bizimde ebeveynlerimize yapabileceğimiz en güzel şeylerden biri de onlara dua etmek..kuran_ı kerimde de geçiyor ya siz onlara:''Allah ım onlar küçüklüğümde bana nasıl merhamet ettilerse sende şimdi onlara öyle merhamet eyle''diye dua edin diyor.inşallah gönlünüzde olanı Rabbim size hayırlısıyla versin.Allah yar ve yardımcınız olsun..dua edin.
"Yegâne DeRDim "Sen" Ol ki Rabbim; DeRman Diye Başka ŞeyLeR İçin ÇaRpmasın KaLbim !"
Kullanıcı avatarı
inci
Forum Sorumlusu
Forum Sorumlusu

Mesaj gönderen inci »

Allah razı olsun nahnulillah kardeşim, inşaAllah dua alıp dua edenlerden oluruz.

Ayrıca kelebek kardeşim senin yazın da son derece güzelmiş :wink: Ben de deneyeceğim inşaAllah, bakalım bu ilacın kıvamını tutturabilir miyiz??? :D

Bizim dualarımız da sizlerle, neden olduğunu bilmiyorum ama inşaAllah babanızın duasını almanız nasib olur.Zira atadır ve "Babanın evladına duası, Peygamberin ümmetine duası gibidir." Buyrulur Hadis-i Şerifte.

Selam ve dua ile...
 Bizim yolumuz, incinmemek ve incitmemek yoludur!..
Kullanıcı avatarı
nahnulillah_99
Özel Üye
Özel Üye

inci yazdı:Allah razı olsun nahnulillah kardeşim, inşaAllah dua alıp dua edenlerden oluruz.

Ayrıca kelebek kardeşim senin yazın da son derece güzelmiş :wink: Ben de deneyeceğim inşaAllah, bakalım bu ilacın kıvamını tutturabilir miyiz??? :D

Bizim dualarımız da sizlerle, neden olduğunu bilmiyorum ama inşaAllah babanızın duasını almanız nasib olur.Zira atadır ve "Babanın evladına duası, Peygamberin ümmetine duası gibidir." Buyrulur Hadis-i Şerifte.

Selam ve dua ile...
Bu milletin en güzel adetlerinden mi diyeyim artık bilmiyorum ama en güzel duası da ''ALLAH RAZI OLSUN'' tabirini kullanması. bu bence bir müslümanın kardeşine yapacağı, yaptığı en güzel duadır..bu yüzden Allah sizden de razı olsun..

selam ve dua ile..
Kullanıcı avatarı
kelebek_02
Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye

Eski iran hükümdarlarından biri vezirine oğlunun hocasından yakınıyordu:

- Ben istiyorum ki oğlum ilim öğrensin, benim yerime iyi bir hükümdar olsun, o ise devamlı müzikle, sesle, sazla meşgul Demek ki hocası buna iyi bir yön veremiyor

Vezir aynı görüşte değildi:

- Hükümdarım hocanın elinde mucize yok Çocuğun kabiliyeti neye ise hocası ancak onda ilerlemesine, olgunlaşmasına yardım edebilir İnsanın tabiatı değiştirilemez Terbiye yaratılışa tabidir

Hükümdar aksi görüşteydi Terbiye ile yaratılışa yön verebileceğini iddia ediyordu Bunu kanıtlamak için bir akşam sarayında bir eğlence düzenledi Bu eğlence sırasında eğitilmiş kedilerin bir gösterisi de yer aldı Bu kediler, sırtlarında, bir tabak içinde yanan mumları taşıyorlar ve onları

düşünmüyorlardı Hükümdar vezire bu kedileri göstererek:

- Görüyorsunuz, terbiyenin nelere gücü yetiyor, dedi

Vezir karşılık vermedi Olumlu, olumsuz bir şey söylemedi Yeni bir eğlence gecesini bekledi Bir başka gecede düzenlenen eğlenceye gelirken yanında gizlice bir kaç tane fare getirdi Kediler gösteriye başladığı zaman bu fareleri kedilerin ortasına doğru salıverdi Fareleri gören kediler sırtlarındaki tabağı, mumu unutup farelerin peşine takıldılar Mumlar, tabaklar hepsi bir yana yuvarlandı Yanan mumlardan yerdeki halılar tutuştu Ortalık bir anda ana-baba gününe döndü Tam bu esnada vezir padişaha yanaşıp iddiasını kanıtlamanın gururuyla şöyle dedi:

- Gördünüz mü padişahım terbiye yaratılışa tabidir
:?

“Makaleler” sayfasına dön