Resûlüllah (s.a.v.) Efendimiz, bir gün mescitte ashâbıyla birlikte otururken, ismi Hallad olan, dîni yeni öğrenmiş bir bedevî zât girdi. Rükû ve secdesini tam yapmadığı bir namaz kıldı.
Sonra huzura gelerek selâm verdi. Resûlüllah Efendimiz selâmını aldı ve Dön namazını tekrar kıl buyurdu.
O zât dönerek, önceki kıldığı gibi namazını tekrar kıldı. Resûl-i Zîşân (s.a.v.), Dön tekrar kıl; çünkü sen, namaz kılmış olmadın! buyurdu. Bu hâl üç defa tekerrür edince Hallad (r.a.), Yâ Resûllüllah! Seni hak ile gönderen Allâha yemin olsun ki, ancak bu kadar biliyorum, doğrusunu bana öğretir misin? dedi. Bunun üzerine Efendimiz (s.a.v.),
Namaz kılmak isteyince güzelce abdest al, kıbleye dön, iftitah tekbirini al, kolayına geldiği kadar Kuran oku, sonra rükûa varıp (âzâların ve mafsalların) sükûnet buluncaya kadar dur. Sonra başın büsbütün doğruluncaya kadar ayakta kal, sonra secdeye varıp mutmain oluncaya kadar dur, başını kaldırıp hareketsiz kalıncaya kadar otur. Bunları bütün namazlarda böylece yaparsan namazın tam olur, bundan neyi eksiltirsen namazı eksiltmiş olursun buyurdu. (Buhârî, Ezan 122)
Fahr-i Kâinat (s.a.v.) Efendimiz Hz. Enes (r.a.)e nasîhat ederken bir defasında, Ey Enes! Rükû edince elinle dizlerini sıkı tut, parmaklarını birbirinden ayır, dirseklerin yanlarına yapıştırma, rükûdan doğrulunca bütün âzâlarını tam olarak yerine getir. Zira Cenâb-ı Hakk kıyâmet gününde rükû ve secde arasında bellerini tam doğrultmayanlara kıymet vermez buyurmuştur. (Mecmauz-Zevâid, 1/271-2) Ve yine buyurmuşlardır ki: Namaz kıldığın zaman nefsine, (ömrüne) vedâ eden (ve Allâha yönelen) kimse gibi namaz kıl. (İbn-i Mâce, Zühd 15)
Sen namaz kılmış olmadın .
Moderatörler: ucharfbesnokta, Ertugrul
Sen namaz kılmış olmadın .
Rahmetinden Bir Damla Bizede Ayır YaRAB...
-
- İslamiYasam Genel Sorumlusu
- İletişim:
Re: Sen namaz kılmış olmadın .
İnşallah bizlerde dosdoğru namazını kılan, kılmak için uğraşan kullardan oluruz.
Helalin fazlası hesap, haramın fazlası azaptır.
İletişim: destek@islamiyasam.com
İletişim: destek@islamiyasam.com
Re: Sen namaz kılmış olmadın .
Arkadaşlar Kur'an-ı Kerîm 'de birçok ayet-i kerimede namazı dosdoğru kılın, zekâti hakkıyla verin der yüce rabbim. Ben de namazı dosdoğru kılmak için namazda okuduğum namaz surelerinin hepsinin türkçe meâllerini ezberledim ve arapça olarak o ayetleri veyahut sureleri okurken de türkçe meallerini aklımdan geçiriyorum. Bu şekilde huşû yakalıyorum, sizlere öneririm. Ayrıca daha önceleri namazda yapılması mekruh olup, tekrarlarında namazın bozulmasına neden olan hareketleri artık öğrendim ve yapmıyorum. Bunlardan bazıları: Bir âzânız kaşındığı zaman kaşımayın, esnemeyin, ayaklarınızı yerden kesmeyin, secdeden ya da rükûdan doğrulurken hiçbir şeyden destek almayın, ayaktayken yaslanmayın, namaz kılarken hareketsiz kalmayı, Allah 'ın huzurunda olduğunuzu aklınızdan çıkarmayın. Belki biliyorsunuzdur ancak bilmeyenleriniz de olabilir diye yazıyorum, yanlış anlamayın. Allah namazlarınızı, ibadetlerinizi, dualarınızı kabul etsin, sizleri doğru yoldan ayırmasın.