Rabbimizin rızasına kavuşmak için bayramlar birer vesiledir. Kul haklarından ve günah kirlerinden kurtularak, hakiki bayramlara kavuşmayı talep etmeliyiz. Dinimizin emirlerine uyarsak, dünyada rahat ve huzurlu oluruz. Ahirette de ebedi saadete kavuşuruz. Zira İslamiyet ilaç gibidir, su gibidir. Müslümana iyi gelir, Hıristiyana iyi gelmez diye bir şey yoktur. Kim kullanırsa ona iyi gelir. Çünkü mevcudiyeti şifadır. Aspirini kim kullanırsa, baş ağrısına iyi gelir.
Bir bayram günü, insanların neşeyle eğlendiklerini gören hazret-i Ali; Günah işlemediğimiz gün de, bizim bayramımızdır buyurmuşlardır.
Behlül-i Dânâ hazretleri de şu beytleri sık sık okurlarmış:
Bayram, yeni elbiseler giyenler için değildir.
Ancak ilahi azaptan emin olanlar içindir.
Bayram bineklere binenler için de değildir.
Ancak hata ve isyanı bırakanlar içindir...
Allahü teâlâ, Muhammed aleyhisselamın ümmetine, nice mübarek günler, geceler ihsan etmiştir. Ramazan ve Kurban Bayramları da bu ihsanın içindedir. Bunları fırsat, ganimet bilerek, Rabbimizin rızasına kavuşmayı talep etmeliyiz.
Ana-baba hayatta ise, rızasını almak için uğraşmalıdır. Zira ana-babasını razı eden kimse için, Cennette iki kapı açılır. Bir kimsenin ana-babası zalim olsalar dahi onlara karşı gelmek onlarla sert konuşmak caiz değildir. Çeşitli vesilelerle, onların elleri öpülüp, duaları alınmalı, haklarını helal ettirmelidir. Ana-babanın dualarını almak için vesilelerden biri de bayramlardır. Bayramlarda, ana-babaya çeşitli hediyeler alıp, bayramları tebrik edilerek, hakları helal ettirilmeli ve dualarını almalıdır! Arada kırgınlıklar varsa bu vesile ile giderilmelidir. Allahü teâlâ Musa aleyhisselama buyurdu ki:
(Ya Musa, günahlar içinde bir günah vardır ki benim indimde çok ağır ve büyüktür. O da, ana-baba evladını çağırdığı zaman emrini dinlememesidir.)
Ana-baba, kızıp bir şey söylediği zaman onlara karşılık vermemelidir. Emrettikleri şeyleri bir an önce yapıp onların duasını almalıdır. Onların üzülüp beddua etmelerinden korkmalıdır. Zira atılan ok tekrar geri gelmez. Onlar hayatta iken kıymetini bilip, hayır dualarını almak lazımdır.
Soğuk bir kış gecesinde, Bayezid-i Bistami hazretlerinin annesi; Oğlum, bir bardak su verir misin? diye seslenir.
Yatağından fırlayan Bayezid-i Bistami hazretleri, testide su olmadığı için koşarak dışarı çıkar. Her yer buz, kar kaplıdır. Zorlukla testiyi doldurup geri döner. Fakat annesi uyumuştur. Elinde su dolu testi ile, annesinin baş ucunda bekler. Hava çok soğuk olduğu için, bir müddet sonra soğuktan titremeye başlar ama uyumaz annesinin uyanmasını bekler. Nihayet, annesi, su, su diye mırıldanmaya başlayınca;
-Buyur anneciğim, suyun hazır der. Annesi daha ilk sözünde suyun hazır olmasını anlayamaz ve;
-Oğlum ne çabuk getirdin der.
-Anneciğim, daha önce uyandığında, su istemiştin. O zaman su olmadığı için, testiyi doldurmaya gittim. Geldiğimde senin daldığını gördüm. Uyanmanı bekledim cevabını verir.
Oğlunun sadakatine sevinen annesi, şükreder ve;
-Ya Rabbi ben oğlumdan razıyım, sen de razı ol, diye dua eder. Annesinin duası sebebiyle, Bayezid-i Bistami hazretleri, evliyalıkta yüksek derecelere kavuşur...
İmanlı olup, Cehennemden en son çıkacaklar Allah yolunda olan ana-babasının İslamiyete uygun olan emirlerine asi olanlardır. Allahü teâlâ Musa aleyhisselama buyurdu ki:
(Ya Musa, ana-babasını razı eden beni razı etmiş olur. Ana babasını razı edip bana asi olan kimseyi dahi iyilerden sayarım. Ana-babasına asi olan, bana muti [itaatkar] olsa bile, onu fenalar tarafına ilhak ederim.)
BAYRAMI GÜZEL DEĞERLENDİRELİM
Moderatörler: ucharfbesnokta, Ertugrul
Re: BAYRAMI GÜZEL DEĞERLENDİRELİM
Yâ Hayyû yâ kayyûm yâ bedias-semavati vel-ardı yâ zel-celâli vel-ikram allah razı olsun yüreğine sağlık selam ve dua ile